Al sinds de 16e eeuw maakt Delfts blauw, deel uit van het Nederlandse erfgoed. Het wit/blauwe goud wat je kunt vinden in musea, souvenirwinkels tot in de woonkamer van je grootouders. Vaak worden de Delfts Blauwe stukken prachtig geëtaleerd in kasten en vitrines. Dit wekte bij mij de vraag op: Waarom geen kast uit Delfts blauw maken?

 

Als ontwerper vond ik het een spannend idee om de Delfts blauwe techniek en het materiaal op zichzelf, volledig uit schaal en verband te trekken. Daar, waar het contrast tussen wit en blauw blijft bestaan en er een blijvende link is doormiddel van de vormgeving. Deze link vind u terug in de imposante deuren van de kast. De deuren nemen de vorm aan van een langwerpig eetbord, ofwel eerder een broodschaal. Het onderstel refereert naar een bord-houder uit bijvoorbeeld een vitrine. De kast staat in zijn geheel ook in een houder, waarmee die link ook terugkomt in het ontwerp.

 

Voor het uitvoeren van het ontwerp worden computer geautomatiseerde technieken gebruikt, maar ook pure handbewerkingen. Echt aardewerk zou te fragiel zijn om tot het eind resultaat te bekomen, daarom is er gekozen om met materialen te werken die het perfect nabootsen.

 

Aangezien er in de wereld van Delfts blauw een groot verschil is tussen ‘echt’ handgeschilderd aardewerk en massaproductie, is er gekozen om het patroon handgeschilderd op het meubel te zetten. Alle credits voor de vormgeving van het patroon gaan naar grafisch kunstenaar Jordie Rovers.

Delft Blue Cabin

by Gijs Kuijpers - Eigengijs

Foto's door Isabel Rottiers