vomo12 - 20102011

all rights reserved

ligia.html
nienke.html
SERREVOMO_12.html

VOMO 12

ALENVERSE


Voor het concept van ‘Alenverse’ ben ik vertrokken vanuit mijn  eigen leefwereld.

Mijn favoriete zitplaats is bij het raam: er is daglicht en je ziet de wolken, ‘s zomers komt door het raam de verkoelende bries binnen,  ‘s winters nestel je je er op de verwarming en ondanks het feit dat je binnen zit, heb je toch het gevoel buiten te zijn.

Jammer genoeg, hoe romantisch het beeld ook lijkt, is zitten op een vensterbank zeer oncomfortabel. Er kan maar één been steunen en het raamkozijn vormt een harde lijn in je rug.

Hier wil ik met ‘Alenverse’ een antwoord op bieden, door een

zitobject te ontwerpen dat ervoor zorgt dat mensen op een

comfortabele manier op deze, nu nog onbenutte, sublieme plaats kunnen vertoeven.


Van in het begin stond vast dat ‘Alenverse’ geen permanente ingreep in het interieur mocht worden, maar een op zich staand object dat los op de vensterbank kon staan. Alenverse is compact opbergbaar om gemakkelijk vervoerd te worden als die even niet gewenst is, maar is ook makkelijk te transformeren in een normale eetstoel als er een stoel te kort is.

Een eerste belangrijk ontwerpprobleem hierbij was dat niet alle vensterbanken even hoog zijn en ik op zoek moest gaan naar een slank, makkelijk hanteerbaar, traploos potensysteem met een groot bereik (40-80 cm).

Uiteindelijk heb ik hier gekozen voor het ‘expander-systeem’ van wandelstokken.

Een ander belangrijk probleem bij dit multi-inzetbaar zitobject was dat men zowel links als rechts op de vensterbank moest kunnen zitten en dus alle 4 de poten in–en uithaalbaar moesten zijn, om in overkraging te kunnen zitten.

Voor de zitting werd gekozen voor Jatoba hout om het contact met buiten te benadrukken, want het wordt vaak in tuinmeubels gebruikt. Hardhout is nodig om alle druk die op de elementen komt op te kunnen vangen en bovendien straalt het veel warmte uit.

Een volgend probleem was de flexibiliteit, enerzijds moest de voetsteun, nodig als men op de vensterbank zit, naar binnen vouwen om er een gewone stoel van te maken; anderzijds was de flexibiliteit nodig om een ergonomische helling naar achter en holte in de rugleuning voor de gebruiker te voorzien en het toevouwen tot een compact geheel toe te laten. De uiteindelijke oplossing was een kogel-en lattensysteem, verbonden door een aanspanbare interne staalkabel.

Hanne Lejeune

0032 479 26 89 31 hannelejeune@hotmail.com

CHILLOW

De Chillow, een lage relax stoel, is het resultaat van mijn onderzoek naar hoe een natuurlijke vorm kan evolueren tot machinaal gebogen hout.

Het onderste deel van de stoel bestaat uit 15mm multiplex, machinaal gebogen in een S-vorm die de nodige vering voorziet.

Het bovenste deel, zijnde de rugleuning van de stoel, is flexibele multiplex. Door deze te verbinden aan de zitting, wordt ze onder spanning geplaatst en ontstaat een natuurlijke boogvorm.

De Chillow nodigt u uit om zowel van zijn schoonheid als ergonomisch comfort te genieten.

MAATMEUBEL – Barmeubel voor Bistro Marco


Bistro Marco is een nieuwe tearoom-snackbar in een oud herenhuis in het hartje van Brugge. Het centrale barmeubel dat voor een belangrijk deel de sfeer in deze bistro bepaalt, wouden ze graag op maat ontworpen zien.

In het zo compact mogelijke meubel diende een toog en een barkast, met alle nodige machines in een ergonomische manier ten opzichte van elkaar, voorzien te zijn.

sofie.html
stien.html