vomo12 - 20102011

all rights reserved

nienke.html
SERREVOMO_12.html
marjan.html
tom.html

VOMO 12

Ligia Crisan

0032 495 66 23 36

crisan_ligia@yahoo.com

MAATMEUBEL VOOR FAMILIE MERSSEMAN


Ontwerpen van een maatmeubel voor een badkamer en een kleedkamer. De ruimtes

moeten beschikbaar zijn voor de familie Mersseman en hun twee kinderen, het moet heel functioneel blijven maar de privacy is ook belangrijk. De badkamer en de dressing moeten een eenheid zijn ook als er tussenmuren zijn.


Het concept voor dit maatmeubel was om te ‘‘spelen’’ met open en toe. Waar nu een hal is, heb ik voorgesteld om een dressing te ontwerpen.


Het door de klant gekozen materiaal voor de dressing is wengé. Vanuit de dressing ga je naar de badkamer.


Door mijn ontwerp wil ik de indruk geven dat je komt binnen de dressing en daar achter zijn alleen maar kasten, en niet een badkamer. Door de deur van een kast open te doen kom je binnen de badkamer. Door om zo een ontwerp aan te passen creëer ik een eenheid van twee verschillende ruimtes.


Als een deur in de dressing open gaat, heeft dat invloed op de badkamer, dan gaat de deur van de badkamer toe. Als het deur van de badkamer open gaat, dan gaat de deur van de dressing toe.


De kleuren voor de badkamer zijn zwart/wit. Waarom? Omdat ik vind dat zwart wit tijdloos is, wel modern maar ook klassiek.


ALL YOU NEED IS THREAD


Voor mijn einde jaar project koos ik om oude meubels ontwerpen door reparatie. Ik vind het  belangrijk om ontwerpen te maken die duurzaam zijn, en een boodschap uitdragen. Ik wil dankzij mijn ontwerpen de consument aan de producent binden. Het doel is enerzijds het creëren van objecten die mensen willen houden, en anderzijds een intieme band tussen het object en de gebruiker creëren. Reparatie stimuleert een vorm van duurzame consumptie. Er zijn heel veel reparatie mogelijkheden, maar het is belangrijks dat er geen veranderingen zijn aan het object zelf.

Gebroken meubels worden weggegooid maar door deze te repareren worden er minder objecten weggegooid. Dit betekent dat men met “afval”ontwerpt. Door de reparatie creëer je een unicum.


De eerste stap is doe-het-zelf mogelijkheden te gebruiken. Daardoor zal ik eenvoudige middelen gebruiken om meubels te genezen.

Tweede stap is om materialen te gebruiken die beschikbaar zijn voor iedereen, de draad. De deerde stap is een thema te kiezen.


Hoe kunnen we meubelen ontwerpen door gebruik maken van zo weinig mogelijk materiaal en fabricage?

Geïnspireerd door het spinnenweb koos ik met draad de stoelen te repareren maar met verschillende technieken. Waarom de spinnen web? Ik koos voor een spinnenweb omdat een spinnenweb zeer licht is maar erg stevig. De draden zijn zo dun dat ze niet worden opgemerkt door vliegende insecten.

Ik heb twee technieken gebruikt, het vlecht werk en het taby model.

Het vlecht werk is geïnspireerd door een vlak vlechtwerk die ik tijdens mijn stage heb geleerd, maar op eigen manier aangepast.

Voor het taby model moet je het draad draaien tot het krullend wordt, en men krijgt een structuur dat lijkt op de structuur van de koraal. Ik noem dit model taby omdat ik geïnspireerd was door het kapsel van mijn vriendin Tabita.

QUARTER PIE

Materials:
carpet
multiplex
comfort foam
cardboard
hardboard
steel
wood
clamping ring toggle


OS_QUARTER_PIE.html