UP CLOSE

Emile Bouckaert


emile.bouckaert@hotmail.com

+32477407223

@emile_bouckaert


Corrigated table


In de ‘Corrigated table ga ik opzoek naar hoe een grote afvalstroom hergebruikt kan worden in een meubel. Hierbij kwam ik terecht bij de drukplaat. Een groene aluminium plaat dat ervoor zorgt dat er bij +/- 48.5 % van de Belgen een krant op tafel kan liggen. Mijn doel was om deze grote afvalstroom te gaan hergebruiken en ze een verlengde levenscyclus te geven voor ze terug versmolten worden. Dit proces heet “upcycling”.

In mijn onderzoek met was ik al snel tot de conclusie gekomen dat ik de platen een zekere stijfheid wou geven. Dit realiseer ik door ze te plooien en een elegante sandwichplaat te maken. Dit halffabricaat kan ik gebruiken om een tafelblad te maken dat zowel esthetisch is als een steentje bijdraagt aan ons milieu.

Het blad heeft 3 lagen. Een plat vlak, een onderste laag waar de golven in de breedte-richting lopen en een bovenste laag waar de golven in de langse richting. De poten van de tafel zijn vervaardigd uit volstaal. Dit staat in contrast met het lichte gewicht van het blad en bovendien zijn de poten erop voorzien perfect te passen in de golven van de onderste plaat van het blad om het geheel fijner te maken.

Deze tafel trekt direct alle aandacht in een interieur en maakt daarbij ook een statement over het upcyclen van materialen en het bewustzijn dat we moeten hebben over ons dierbare milieu.

Fotograaf: Katoo Peeters