UP CLOSE

Reinout 

Van der Straeten


reinout.vanderstraeten13@gmail.com

+32494393692

@mars_collectief

@reinout_vds_Reinout Van der Straeten is een jonge meubelontwerper, interieurvormgever en juweelontwerper uit Kalken. Samen met Amina Bossouw runt hij sinds drie jaar zijn deeltijdse onderneming: Mars Collectief. Hiermee tracht hij zijn interpretatie te geven van hedendaags meubel, interieur en juweel design en onderzoekt hij de correlatie tussen deze zaken. Centraal staat steeds de materialiteit, texturaliteit en ambachtelijkheid objecten en ruimtes. Zijn stijl kan omschreven worden als bruut en rauw, maar toch met een zekere elegantie. Invloeden van het brutalisme, modernisme en soms neogotiek zijn dan ook te herkennen in zijn werk.Cella


Cella is een zoektocht naar menselijke aarding in tijd en ruimte, een moment van absolute rust en sereniteit ervaren door de samenkomst van exact de juiste factoren of net de afwezigheid ervan.


Het startpunt hiervoor was de middeleeuwse monnikscel. Hoewel deze wordt gezien als het toppunt van absolute rust, bevat de ruimte geen zachte, organische vormen, geen gemoedelijke kleuren en niet de luxe die vandaag de dag met het idee van rust gepaard gaat.

Daarentegen heb ik vastgesteld dat deze ruimte zich voornamelijk herroept op drie 'pilaren van rust': materialiteit, soberheid en herhaling.

Elk van deze factoren bleek cruciaal in het scheppen van mentale rust in een ruimte.


Deze bevindingen hebben mij gedreven om Cella te ontwerpen. Cella is een (eet)tafelset met bijhorende stoelen waarvan het onderstel en bovenblad steeds herhaald worden en de materialiteit en soberheid sterk geaccentueerd. Dit resulteerde in een zeer solide geheel met een gepatineerd en ruw overslepen, stalen onderstel met aflopende poten dat een diep geborsteld, eikenhouten blad of zitting ondersteunt.Fotograaf: Katoo Peeters

Salon Malinois


Voor het ontwerp van de kabinetstoel ben ik vertrokken vanuit het idee om de stoel zoveel mogelijk uit zijn oubollige context te halen en zo opnieuw vorm te geven dat deze makkelijk opnieuw inzetbaar werd in een veel informelere, hedendaagse setting. Zo leek het mij een must om de torenhoge rugleuning in te korten tot het absoluut noodzakelijke om zo een veel lager en visueel minder storend geheel te bekomen. Daarna heb ik de lederen zitting vervangen door een natuurlijke linnen zitting die veel meer rust en elegantie aan het oorspronkelijke ontwerp toekent. Als laatste wou ik de kabinetstoel graag bij de rest van mijn eerder ontworpen collectie laten passen en heb ik ervoor geopteerd het houten onderstel op dezelfde wijze als mijn tafelblad te bewerken. Dit resulteerde in een elegant loungestoeletje, dat duidelijk blijk geeft van zijn vorige leven en toch perfect kan geplaatst worden in een hedendaagse setting en waarbij het vakmanschap is gerespecteerd en het karakter behouden is.

Fotograaf: Katoo Peeters