Vomo in vorm

jana

Jana Haerinck

Een goed ontwerp begint met een goed concept.

Ik hou er van om te ontwerpen vertrekkend van een probleem, een ervaring, een herinnering. Dit zijn de dragers van onze kennis en fantasiewereld. Iets dat niet onmiddellijk vatbaar is te vertalen in een tastbaar gegeven. De herinneringen en ervaringen uit ons leven geven vorm aan de mens die we worden. Mensen veranderen doorheen hun leven gebaseerd op de invloed van hun omgeving. Als ontwerper is mijn doel het leven van de mensen aangenamer maken. Al is het door één enkel moment een lach op hun gezicht TE CREËREN.


jana.haerinck@gmail.com

+32 4 98250971

Janus

Het doel van mijn ontwerpen is het leven van mensen aangenamer maken. Ditmaal ben ik vertrokken vanuit de hedendaagse problematiek omtrent depressies en ontevredenheid. Eén op vier Vlamingen krijgt namelijk vroeg of laat te maken met (ernstige) psychische problemen (VVGG). Daarom wou ik een ‘meubel van geluk’ creëren. Geluk zit in kleine dingen: een mooie plant, een tête-a-tête met een vriendin, een zonnestraal of zelfs een kopje koffie. Mijn intentie is om het geluk te stimuleren. Zo heb ik dat vertaald in Janus, een dubbele schommelstoel waarin geluk delen centraal staat. Hij houdt mensen letterlijk in balans. De twee meest voorkomende dingen die mensen gelukkig maken zijn; een sociaal leven met vrienden en familie, en de natuur met zijn pracht en rust. Deze zijn in mijn ontwerp geïmplementeerd door de uitvoering en materialenkeuze. Het schommelen brengt rust, de esthetiek wordt verzorgd door vrolijke stoffen en lichte, natuurlijke materialen zoals berk, die een zekere speelsheid en elegantie herbergen. Janus is een verstelbaar meubel en ondersteunt twee verschillende gedaantes. Men kan schommelen wanneer beide gebruikers dezelfde kant uitkijken maar ook wanneer deze tegen over elkaar zitten. Hij is variabel in gebruik en kan passen in huis wanneer mensen de nodige ruimte hebben. Maar het meubel is vooral ontworpen met het oog op zorgverstrekkers. Janus wordt dan gebruikt als onderdeel van de therapie waarbij ingespeeld wordt op de relatie tussen de therapeut en cliënt. Het resulteert in twee aparte delen, voor twee aparte mensen die toch één geheel (kunnen) vormen.

Sella

Sella is een commerciële afgeleide van Janus. Het is een schommelend onderstel voor strandstoelen. Sella is flatpack en wordt zonder extra bevestingsmaterialen in elkaar gezet.