Vomo in vorm

jana

Rudolf Hartjes

Na een tussenjaar om mijzelf als kunstenaar verder te ontwikkel- en, heb ik gekozen voor een jaar VOMO. Tijdens dit jaar heb ik de balans maar ook de grenzen op- gezocht om kunst en meubelontwerp dichter bij elkaar te brengen. Kortom meer balans brengen in mijn voorkeur tussen kunst en meubelontwerp en te ontdekken welke kant ik op wil in de toekomst. Deze balans en de richt- ing waar ik heen wil heb ik gevonden.


Rudolf Hartjes@gmail.com

+31 6 13 45 55 96

De Balans

In dit ontwerp is de balans maar ook de grens opgezocht om kunst en meubelontwerp dichter bij elkaar te brengen. Bij het maken van dit ontwerp ben ik geïnspireerd geraakt door balans. Balans in mijzelf maar ook de tegenstrijdigheid met de hedendaagse onbalans in de wereld heeft mij aan het denken gezet. De klimaatcrisis, oorlogen en de daaruit voortvloeiende vluchtelingencrisis slechts enkele kilometers van de Europese grens. Waar ik mijn balans heb gevonden is deze weg uit de hedendaagse maatschappij. Mijn ontwerp staat symbool voor de tegenstrijdigheid, de onbalans, in de wereld maar tevens de balans en het evenwicht dat ik zelf heb gevonden. Dat is terug te zien in de vormgeving van het object, welke een abstracte balans uitbeeldt.

Lekdorp

Tegenwoordig heeft iedereen overal een mening over. Niet zelden staat deze mening bol van de vooringenomenheid en vooroordelen. De details in deze ontwerpen staan symbool voor deze vooringenomenheid en vooroordelen, waar ik zelf soms ongemerkt aan mee doe. We oordelen snel, vinden dat we overal een mening over moeten hebben en zijn geneigd dingen over één kam te scheren. Mensen zeggen vaak dingen, zonder een goede onderbouwing of een duidelijk beeld van de situatie. We snappen dingen niet, maar vinden er toch iets van. Gebouwen, dagelijkse gebruiksvoorwerpen of meubels, overal kan je een detail uittrekken of een vergroting van maken. Deze details, bijvoorbeeld uit een constructietekening worden gebruikt om mensen dingen uit te leggen, een detail weer te geven en precies te laten zien hoe iets in elkaar zit. Kortom precies uit te leggen hoe iets in elkaar zit. Deze uitvergrotingen van zaken uit het dagelijks leven staan hier symbool voor. We zouden in ons dagelijks leven ook vaker een uitvergroting of detail beter moeten bestuderen voor we onze ongezouten mening geven. Deze details staan hier symbool voor en roept de mens op eerst na te denken voor zij haar mening of oordeel geeft.